Project VEHO

Verbouwing
Woning + Kantoor
Bierbeek

© Leen Wouters Fotografie

Bouwjaar 1954
Oplevering 2019
E 73

Volledig toegankelijk
Meegroeiwoning
Energetische renovatie

Hoog-laag keuken
Domotica
Hydraulische huislift

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel verbouwing

Slagerswoning

Deze woning uit de jaren ’50 was een schot in de roos voor dit jong gezin met 2 rolstoelgebruikers. Het oude pand had veel beschikbare gelijkvloerse oppervlakte. Ideaal om leven en werken volledig gelijkvloers te kunnen inrichten.

De ruimtes van de hoofdwoning werden volledig gestript en de bijgebouwen structureel verbouwd. De bewoners wilden absoluut een volledig duurzame en flexibele aanpak van technieken en indeling.

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel verbouwing keuken

“Ook voor de kindjes is dit gewoon een heel praktisch huis”

-Bewoner

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel

Rolstoel?

We vertrekken steeds vanuit een grondige analyse van de noden van de bewoners nu en in de toekomst. Deze woning werd specifiek ontworpen voor rolstoelgebruikers, maar dat zie je er niet aan.

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel patio

Circulatie

De nodige circulatieruimte gaat op in de ruimte en de aanwezige hulpmiddelen zijn mee in het design opgenomen. Door functies te combineren, kan circulatieruimte meer worden dan gewoon een gang. Zo werk je ruimtebesparend en toch volledig toegankelijk.

Deze patio geeft toegang aan de leefruimtes achteraan de woning. Door een hap uit het bouwvolume te halen breng je ook licht tot diep in de woning. Verstopt naast de automatische toegangsdeur zit er ook een kleine vuilnisberging.

 

drempelloos rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel verbouwing

Drempelloos

Aandacht voor drempelloze overgangen en het vermijden van hindernissen is cruciaal. Dat geldt trouwens niet alleen voor rolstoelgebruikers. Kleine kindjes zullen ook steevast struikelen over uitstekende raamprofielen en lopen tegen hindernissen in een doorgang.

Een weldoordacht huis zorgt ervoor dat je er zo lang mogelijk zelfstandig kan leven. Het is toch logisch dat je heel lang plezier beleeft aan zo’n grote investering?

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel verbouwing keuken

Flexibel

De woning en alle dagdagelijkse functies moeten kunnen meegroeien met de behoeften van de bewoners. In deze woning is het keukeneiland volledig in hoogte verstelbaar voor groot en klein, zittend of staand. Er zijn veel lades in de keuken voorzien om altijd gemakkelijk de volledige diepte van je kast te kunnen bereiken. De ovens zijn op gepaste hoogte geplaatst en de stopcontacten zijn eenvoudig bereikbaar.

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel verbouwing toilet

Lelijk?

Veel mensen vrezen dat een ‘aangepast’ huis lelijk zal zijn. Het is onze missie om een inclusieve omgeving volledig te verzoenen met een geslaagd design volgens de wensen van de klant. Alle nodige hulpmiddelen en aanpassingen worden van bij de start van de opdracht mee ontworpen. Waarom zou een rolstoeltoegankelijk toilet niet mooi mogen zijn?

Alle toiletten en de wasmachine zijn hier aangesloten op het regenwatercircuit. 15.000 liter regenwater kan er opgevangen worden met overloop naar een wadi in de tuin.

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel verbouwing tuin

Hernieuwbare energie
en domotica

De technieken in deze woning werden volledig vernieuwd. Er werd een geothermische warmtepomp voorzien met passieve koeling. Zo haal je in de winter de warmte uit de bodem, maar profiteer je in de zomer ook van de koelte die je naar binnen haalt via de diepteboringen. Verlichting, zonnewering, audio, alarm, toegangscontrole, sturing van de verwarming en ventilatie, het bijvullen van de regenwaterput, … Alle bediening werd gecentraliseerd in een flexibel domoticasysteem.

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel verbouwing maatmeubilair

Maatmeubilair

Opbergruimte werd maximaal voorzien in ingewerkt maatmeubilair. Op die manier is je circulatieruimte steeds vrij van hindernissen. Bij de keuze van materialen lag de nadruk op een tijdloze feel, met hier en daar een authentiek accent. Op deze manier komt het karakter van de oude woning helemaal tot zijn recht in een moderne jasje.

rolstoeltoegankelijke woning kantoor huislift rolstoel verbouwing badkamer

Tijdloos comfort

In de badkamer is een flexibele aanpak van groot belang. Een bad gebruiken of rechtstaand douchen zal misschien niet altijd vanzelfsprekend zijn. Ook hier werd nagedacht over voldoende zitmogelijkheden in de badkamer en het gebruik van een doucherolstoel. We bekijken ook steeds of de plaatsing van een plafondlift mogelijk is in jouw pand, indien dit ooit nodig zou zijn.

Aan de slag met een gelijkaardig project?

Contacteer ons